Bezpieczna restauracja
Regularna dezynfekcja oraz czyszczenie powierzchni, mających styczność z żywnością jest nieodłącznym elementem funkcjonalnym każdej restauracji. Na powierzchniach użytkowych, blatach kuchennych, kartach menu, a nawet ścierkach wielorazowego użytku, znajdują się liczne mikroorganizmy, które stanowić mogą zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka.
Wśród mikroorganizmów izolowanych w środowisku gastronomicznym, najliczniejszą grupę stanowiły bakterie infekujące układ pokarmowy. Escherichia coli, potocznie zwana pałeczką okrężnicy, obecna była na prawie 90% przebadanych ścierkach oraz na 70% blatach [Yepiz-Gomez S., Bright K., Gerba C., 2006] Zachowanie odpowiedniego reżimu sanitarno-higienicznego oraz stosowanie wyznaczonych i indywidulanych dla obiektu wytycznych, ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia zarówno pracowników, jak i klientów restauracji.
Stosowanie jednorazowych, papierowych kart menu lub zainstalowanie kodów QR z listą dań, to tylko niektóre z rozwiązań, pozwalających na zminimalizowanie ryzyka przeniesienia groźnych dla zdrowia szczepów bakteryjnych. Również niezwykle ważnym elementem jest regularne czyszczenie oraz dezynfekcja stolików, za pomocą dedykowanych, jednorazowych ścierek lub za pomocą ręcznika papierowego oraz specjalistycznego płynu dezynfekcyjnego.
Dodaj komentarz